Ziołowe wsparcie w gardłowych sprawach

Zioła i rośliny od wieków mają swoje zastosowanie w medycynie. Ich działanie jest drogocenne, a spektrum działania bardzo szerokie. W jaki sposób wpływają na nasz organizm te najpopularniejsze?

Prawoślaz lekarski – zmiękcza i łagodzi skórę i pomaga w leczeniu zapalenia gardła, kaszlu, przeziębienia i zapalenia zatok. Najwięcej właściwości mają korzeń i liście prawoślazu.

Malina – najbardziej znaną korzyścią spożywania liści malin (najczęściej w postaci naparu) jest działanie rozluźniające w przypadku skurczy macicy i jelit, ale malina służy także do płukania w zapaleniu gardła.

Szałwia lekarska – jej liście hamują czynność mózgowego ośrodka, który jest odpowiedzialny za regulację temperatury ciała. Łagodzi stany zapalne w obrębie jamy ustnej i gardła.

Kwiat lipy – najbardziej znaną właściwością kwiatostanu lipy jest działanie napotne, ale lipa może także zmniejszać gęstość wydzieliny śluzowej w płucach i oskrzelach, obniżać gorączkę i działać relaksująco, zmniejszając napięcie i ułatwiając zasypianie.

Imbir – łagodzi nudności i działa przeciwwymiotnie, a dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym kłącze imbiru może także obniżać gorączkę.

Czarny bez – może pomagać w leczeniu przeziębienia, działać przeciwgorączkowo i łagodzić zapalenie gardła. Surowcami zielarskimi w przypadku bzu są jego kora, liście i owoce.

Tymianek – jego liście i pędy hamują wzrost i rozwój drobnoustrojów, zmniejszają gęstość wydzieliny śluzowej w oskrzelach, pobudzają czynność przewodu pokarmowego. Tymianek może także działać przeciwkaszlowo, antybakteryjnie i pomagać w leczeniu zapalenia oskrzeli.

Rumianek – napar z kwiatu rumianku działa przeciwzapalnie. Może także działać uspokajająco.

 

Na podstawie: H. Winter Griffith, Wielki leksykon witamin, ziół, składników mineralnych i suplementów, przeł. dr n. med. Stanisława Procyk, Warszawa 2002.